Blog

Μύλοι Αργολίδας

Στο βάθος του μυχού του Αργολικού κόλπου και Νοτιοδυτικά του Νομού Αργολίδας, δίπλα στις ιστορικές πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου, βρίσκεται οι Μύλοι. Τόπος γεμάτος ιστορία ιδιαίτερο φυσικό κάλος και πλούσια αγροτική παραγωγή." 


Εδώ "ζούσε" το μυθικό τέρας Λερναία Ύδρα με τα εννιά κεφάλια που ο ημίθεος Ηρακλής κατανίκησε στον δεύτερο άθλο του μαζί με τον Ιόλαο. Εννιά ήταν και οι πηγές που σχημάτιζαν την λίμνη Αλκυόνη που όπως λέει και ο Παυσανίας: …"Το ύδωρ της λίμνης, ως ιδόντα εικάσαι γαληνόν εστί και ηρεμαίον παρεχόμενον δε όψιν τοιαύτην, διανήχεσθαι τολμήσαντα πάντα τινά καθέλκειν πέφυκε και ες βυθόν υπολαβόν απήνεγκε …" 
Ακόμα και σήμερα η περιοχή παρέχει σημαντικές ποσότητες νερού από τις οποίες υδρεύεται και αρδεύεται σημαντικό μέρος του Αργολικού πεδίου. Η Λέρνα πρωτοπαρουσιάστηκε σαν οικισμός με το όνομα Ύδρα κατά τη νεολιθική περίοδο (περίπου 3500 π.χ ), ο οικισμός διατηρήθηκε σε όλες τις μετέπειτα ιστορικές περιόδους της πρωτοελλαδικής, μεσοελλαδικής, υστεροελλαδικής εποχής και μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. 
Σήμερα, δίπλα από τα ευρήματα του νεολιθικού οικισμού αναπτύσσεται ο σύγχρονος οικισμός των Μύλων, όπου μαζί με το Κιβέρι, το Σκαφιδάκι και την ορεινή Ανδρίτσα .Έχει το πλεονέκτημα ενός πλούσιου ποσοτικά και κατάλληλου ποιοτικά υδροφόρου ορίζοντα ενώ στα διοικητικά του όρια υπάρχουν οι πηγές της Λέρνης, του Αναβάλου και της Αμμυμώνης . Συνδυάζει αρμονικά κάμπο, βουνό και θάλασσα με ένα παραλιακό μέτωπο περίπου 6 χιλιόμετρα με ορεινούς όγκους, με πηγές (Φλέβα – Ανδρίτσας) και με μια εύφορη αγροτική γη. 
Οι κάτοικοι στο μεγάλο τους ποσοστό ασχολούνται με την γεωργία (εσπεριδοειδή, ελιές, βερικοκιές, κηπευτικά) και την αλιεία, όπως επίσης και με τον τουρισμό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Διακρίνονται για την εργατικότητα και το επιχειρηματικό τους πνεύμα ασχολούμενοι με το εμπόριο, αναπτύσσοντας και αρκετές μεταποιητικές μονάδες ιδιαίτερα στην περιοχή του Σκαφιδακίου. 
Ο επισκέπτης  έχει πολλά να δει και να θαυμάσει που αναδεικνύουν τη σημασία και την αξία ετούτου του τόπου. Η ιστορία του, οι ομορφιές του, οι παραλίες του, το φρέσκο ψάρι, τα ονομαστά σουβλάκια των Μύλων, οι άνθρωποι …σε κάνουν να ταξιδεύεις … 

Σήμερα, δίπλα από τα ευρήματα του νεολιθικού οικισμού αναπτύσσεται ο σύγχρονος οικισμός των Μύλων, όπου μαζί με το Κιβέρι, το Σκαφιδάκι και την ορεινή Ανδρίτσα .Από τις ανασκαφές προέκυψαν σημαντικά ευρήματα των πρώτων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας που αξίζει να επισκεφθείτε. 

Κατά τους χρόνους της φραγκοκρατίας στην περιοχή της Λέρνας κοντά στο Δημ. Διαμέρισμα των Μύλων και προς τον οικισμό Καλαμάκι, χτίσθηκε οχυρωματικός Πύργος ο «Πύργος της Βασιλοπούλας» του οποίου ευρήματα σώζονται μέχρι και σήμερα. 
Επίσης χτίσθηκε στον λόφο του Ποντίνου το «Κάστρο της Λέρνας» το οποίο είχε τριπλό περίφραγμα και χρησιμοποιήθηκε σαν αμυντικό οχύρωμα κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Στην περιοχή υπήρχε σημαντικός αριθμός υδρόμυλων όπου αργότερα οι Ενετοί κατασκεύασαν δίπλα τους μεγάλες θολωτές οικοδομές για την αποθήκευση σιτηρών. 

Επίσης κατασκεύασαν εργοστάσιο κατασκευής πυρίτιδας  όπου για την κίνηση των μηχανημάτων του 

χρησιμοποιούνταν την δύναμη του νερού της τεχνητής λίμνης της Λέρνας που δημιούργησαν, κατασκευάζοντας υδατόφραγμα, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα. 

Στην περίοδο της επανάστασης του 1821 το ειδικό βάρος της περιοχής των Μύλων, αναδείχτηκε με την μάχη των Μύλων στις 13 Ιουνίου 1825. Σε αυτή τη θέση τριγυρισμένη από πηγές, ρυάκια και βάλτους ανατέθηκε από την κυβέρνηση στον Γιάννη Μακρυγιάννη να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ στην επέλαση του προς το Ναύπλιο. 

Από τις ανασκαφές προέκυψαν σημαντικά ευρήματα των πρώτων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας που αξίζει να επισκεφθείτε. 

Κατά τους χρόνους της φραγκοκρατίας στην περιοχή της Λέρνας κοντά στο Δημ. Διαμέρισμα των Μύλων και προς τον οικισμό Καλαμάκι, χτίσθηκε οχυρωματικός Πύργος ο «Πύργος της Βασιλοπούλας» του οποίου ευρήματα σώζονται μέχρι και σήμερα. 
Επίσης χτίσθηκε στον λόφο του Ποντίνου το «Κάστρο της Λέρνας» το οποίο είχε τριπλό περίφραγμα και χρησιμοποιήθηκε σαν αμυντικό οχύρωμα κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Στην περιοχή υπήρχε σημαντικός αριθμός υδρόμυλων όπου αργότερα οι Ενετοί κατασκεύασαν δίπλα τους μεγάλες θολωτές οικοδομές για την αποθήκευση σιτηρών. 
Επίσης κατασκεύασαν εργοστάσιο κατασκευής πυρίτιδας όπου για την κίνηση των μηχανημάτων του χρησιμοποιούνταν την δύναμη του νερού της τεχνητής λίμνης της Λέρνας που δημιούργησαν, κατασκευάζοντας υδατόφραγμα, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα. 

 

 

 

 

 

ArgolidaMarket.gr

Ο ηλεκτρονικός επιχειρηματικός οδηγός ArgolidaMarket.gr προβάλει επιχειρήσεις 24ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο Έχει άμεση πρόσβαση από εκατοντάδες υποψήφιους πελάτες. Χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες χρήστες στο internet. Χαρακτηρίζεται από δυναμική και συνεχή εξέλιξη.

 

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα νέα και τις προσφορές των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων

Δωρεάν καταχώρηση αγγελίας

 

 

Ακολουθήστε μας στα social media

  

© 2007 ArgolidaMarket.gr

Search